Alles is liefde !


donderdag 7 juli 2011

Afstand.....

..... is een woord dat je geregeld tegenkomt, maar wat telkens iets anders kan betekenen.
Meestal bedoelen we het aantal kilometers of reisuren tussen de ene plaats en de andere.
Maar met een simpele toevoeging betekent het weer heel iets anders, zoals bijvoorbeeld 'afstand doen van'. Grappig, hoe één woord duidelijk heel verschillende ladingen kan hebben.

Soms betekent het ook 'minder 'nabij' of 'met enige reserve', in dat geval is het woord verlengd tot 'afstandelijk'. Dan is het vaak een wat minder gezellig woord, en heeft het een wat negatievere lading. Toch hoeft dat niet zo te zijn, soms is het op deze manier ook een goed woord. Maar dan vertaal ik het liever naar 'afstand nemen'.
Want afstand nemen kan op zijn tijd heel zinvol zijn. Om eens na te denken, om een beklemmend of benauwend gevoel kwijt te raken, om dingen op een rijtje te zetten, om weer helemaal terug bij jezelf te zijn, terug naar de basis. Er hoeft dan niets te veranderen, maar pas op de plaats maken is dan gewoon even nodig.

Soms voel je of creeër je even wat afstand, maar als je weet dat je je geen zorgen hoeft te maken, dat er niets wezenlijk verandert, dat alles weer gewoon verder zal gaan, dan is die tijdelijke afstand helemaal niet erg. Want dan weet je ook dat het er voor zal zorgen dat het later alleen maar nog mooier en leuker zal worden.......

2 opmerkingen: